De geschiedenis van
Zandhoven,
België
Zandhoven is een kleine plaats in de provincie Antwerpen. Het ligt op zo’n 20 kilometer afstand van Antwerpen en is goed te bereiken met zowel de auto, als het openbaar vervoer en zelfs per boot. De geschiedenis van Zandhoven is zeer rijk te noemen!

Oorsprong van Zandhoven
Nog voor de Romeinse tijd was Zandhoven al bewoond. Waarschijnlijk is Zandhoven in de 4e of 5e eeuw al gesticht door de Franken. Dat is nog steeds terug te zien tot de dag van vandaag aan de typisch driehoekige dorpspleinen. De eerste vermelding is terug te vinden in 1183, waar het nog Santhoven genoemd werd.

De economie
De landbouw is altijd erg belangrijk geweest van het dorp. Dit is echt waar de bewoners van leefde. Dit is ook altijd onderdeel geweest van hun economie. Zandhoven is een onderdeel van het Economisch Netwerk Albertkanaal. Dit netwerk is een samenhang van de aan of dicht bij het Albertkanaal liggende gemeenten. Samen stellen ze met deze gemeente de economische sterkten op elkaar af, zodat ze de economische groei gestructureerd kunnen opvangen.

De doppenrapers
De bijnaam voor de inwoners van Zandhoven was vroeger ‘de doppenrapers’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er nergens meer brandhout te vinden. Daarom zijn mensen maar dennenappels gaan rapen. Op deze manier konden de Zandhovenaars ook nog wat bij verdienen. Daarom heeft Zandhoven ook gekozen voor een masten doppen fontein. Deze staat nog steeds op het dorpsplein van Zandhoven.
Cultuur en
geschiedenis
In de jaren 1990 stond Zandhoven bekend om zijn legendarische baandancings met Vlaamse volksmuziek en draaiorgels. Veel oudere mensen, zelfs van ver buiten Zandhoven, kwam graag hierheen om te dansen. Vandaag de dag zijn deze plekken geen dansplekken meer, maar een fitnesscentrum en een restaurant.


Deelgemeenten van Zandhoven
Ook de andere dorpen van de deelgemeenten hebben een rijke geschiedenis. Zo hebben Massenhoven en Zandhoven beide flink geleden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Hierna was er bijna geen inwoner meer over in de dorpjes. Ook hebben alle dorpjes het flink te verduren gehad tijdens zowel de eerste al Tweede Wereldoorlog. Na de Eerste Wereldoorlog was er van de kerk in Viersel vrij weinig meer over en ging de dorpskern in Massenhoven in vlammen op tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Gelukkig is daarna alles herbouwd en gered wat gered kon worden. Hierdoor is de geschiedenis in de verschillende dorpskernen nog steeds terug te zien.